Klimatet är en stor fråga idag och vi kan själva göra saker för att påverka klimatet mindre. En sak som vi kan göra är att äta klimatsmart, och det kan vi göra på en massa sätt. Det gäller bara att anpassa vår mat efter naturens gång och bland annat äta efter säsonger, äta mer ekologiskt och genom att köpa mer närproducerade livsmedel för att på så sätt minska utsläppen genom att maten inte behöver färdas någon längre väg.

Ekologiska varor

En tredjedel av våra utsläpp kommer från matkonsumtion, så om vi förändrar vårt ätande kan det göra stor skillnad i det långa loppet. Ekologiska varor har följt många fler klimatregler än andra produkter. Till exempel finns det krav på att Krav-företagen ska använda förnyelsebar energi vid produktionen, och de får ej heller använda konstgödsel som är väldigt energikrävande att framställa. Men när det kommer till kött är påverkan på klimat densamma vara sig det är ekologiskt eller icke-ekologiskt kött, så att äta mer vegetariskt är ett bra alternativ.

Närproducerad mat

Visst kan närproducerad mat låta bra då det krävs kortare transporter för varorna, men det går inte att se enbart på det. För att något närproducerat ska vara bra för klimatet gäller det att kolla på produktionen för oftast ger den mest utsläpp.

Närproducerat är bra i många andra aspekter men för klimatet är det inte alltid bättre. Dock är det lättare att kolla upp produktionen av något från nära håll, och svenskt kött har oftast mindre klimatpåverkan än utländskt kött. Men som sagt kolla upp helheten innan du väljer varor.

Att äta säsongsbetonat och att kasta mindre mat

När du börjar tänka på att äta klimatsmart så kanske du går över till mer vegetarisk kost, och då är det bra att handla frukt och grönsaker som är anpassade efter säsongen vi befinner oss i. För ett svenskt äpple har säkerligen mindre klimatpåverkan än ett äpple som fraktats från till exempel Spanien. I Sverige har vi ett jordbruk där det alltid finns något att hitta varje säsong, på vintern är det mycket rotfrukter och på sommaren har vi våra goda frukter. Så läs mer om säsongsbetonad mat!

En stor klimatbov nu för tiden är allt matsvinn, vi kastar otroligt mycket mat varje år. Det finns många saker du kan göra för att påverka detta, till exempel genom att planera dina inköp, göra matsedlar och handla bara det du behöver. Förvara varorna rätt så att de håller så länge som möjligt, och kom ihåg att ett passerat bäst före-datum inte innebär att något är oätligt utan använd dina sinnen som lukten och synen. Ett annat tips är att göra nya rätter av dina rester.