Idag blir allt fler människor medvetna om hur de ska tänka och agera i sin vardag för att minska den miljöpåverkan som blivit allt mer påtaglig runt omkring i världen.

Det finns många områden där människan kan ändra sitt beteende och tankesätt. Kläder är en produkt som vi måste ha för att inte frysa och för att skyla oss men även på denna punkt finns det mer miljövänliga val att göra.

Det finns idag många olika företag som riktar in sig på just det här med kläder som inte ska påverka miljön så mycket i sin tillverkning och utveckling. Ett material som många tror är miljövänligt är bomull men detta stämmer inte alls. Det krävs enormt mycket bekämpningsmedel för att odla bomull och dessutom även enorma mängder vatten och näringsrik jord. Därför ska du helst stryka bomullskläder från listan.

Miljövänliga material

Lyocell är ett relativt nytt material på textilmarknaden idag och det är ett mycket bättre alternativ än bomull. Lyocell tillverkas av cellulosa som utvinns från snabbväxande energiskog. Under bearbetningen av lyocell används betydlig mildare kemikalier och tyget är hundra procent nedbrytbart. Detta material kan användas i allt från jeanstyg till silkesliknande material och det är mycket tvätt-tåligt och starkt, vilket gör det till ett mycket bra klädmaterial.

Sedan finns även hampa som är ett ännu mer miljövänligt material. Under odlingen av industrihampa tillförs jorden näring och de långa rötterna förhindrar jorderosion. Något som är bra med odlingen av hampa är att den kan växa i jordar som är fattiga på näring, vilket alltid är bra ur miljösynpunkt. Tyget som sedan framställs är aningen grovt och påminner om linnetyg. Det används till allt från säckväv till klädesplagg.

Second hand-kläder

Ett enormt smart sätt att vara miljövänlig på när det kommer till kläder är faktiskt att köpa redan använda kläder, så kallad ”second hand” eller begagnat. Detta är alltså kläder som någon en gång i tiden har köpt men sedan tröttnat på. Det finns många olika typer av second hand-butiker runt om i Sverige idag, kanske främst i Stockholm,  och även ute i världen såklart. Här kan du hitta allt från märkeskläder till billigare plagg.

Om du tänker efter behöver du egentligen inte alltid köpa nya kläder, utan du kan mycket väl nöja dig med ett plagg som någon annan ägt tidigare. På så sätt besparar vi den påverkan vi gör på miljön när det ska skapas nya kläder. Priserna är även oftast mycket lägre än för nya plagg och de kan dessutom vara minst lika fina som ett helt nytt plagg.