5 miljövänliga val vid teknikköp

Teknik tenderar att bli dyrt, och många av oss väljer då instinktivt det billigaste alternativet. Billig elektronik tenderar dock tyvärr att både hålla dåligt och vara ännu sämre för miljön.

Som tur är finns den några lösningar som får dig att bli miljövänligare i vardagen, samtidigt som du sparar pengar på elräkningen.

Återuppladdningsbara batterier innebär färre totalt

Batterier av olika slag har en sak gemensamt – innehållet är inte bra för naturen. Många energislukande produkter använder flera batterier samtidigt, och behöver snabbt nya.

Då är laddningsbara batterier en fantastisk lösning för både plånbok och samvete. Dels behöver du köpa färre batterier, färre batterier produceras och dessutom blir det mycket mer kostnadseffektivt.

Telefoner med längre livslängd

Inte heller telefoner är bra för miljön i den hastighet som de byts ut. Teknik är inte bra att behandla som förbrukningsvaror.

Välj därför hellre en välbyggd mobiltelefon än en du räknar med att behöva byta ut om något år. Jämför mobiltelefoner  innan ditt köp för att avgöra vilken som bäst passar dig och dina behov.

Led-lampor drar mindre el

Byt ut alla dina lampor till led-lampor. Jämfört med en vanlig lampa har en led-lampa 80 procent lägre elförbrukning, och de håller dessutom ungefär tio gånger så länge.

Det lönar sig därför direkt när du börjar implementera led-belysning i ditt hem. Resultatet syns på elräkningen.

Lämna in en gammal mobil

Ett flertal telefonförsäljare har börjat ta emot gamla telefoner i utbyte mot ersättning. Det innebär att du inte bara kan göra miljön en tjänst, utan även få betalt för det.

Hur stor ersättningen blir beror på telefonens ålder, modell och skick. Det går dock att vänta sig mellan någon hundralapp till flera tusen kronor.

Erbjudandet finns bland annat hos Media Markt och Tele2.

Använd smart plugs för att stänga av på avstånd

En smart plug är en typ av adapter som sätts mellan kontakten och eluttaget. Den ger dig möjlighet att exempelvis styra elektroniken med telefonen.

Ha du ett strykjärn inkopplat kan en smart plug exempelvis känna av när det varit i gång för länge. Känner den av det kan den skicka en notis till din telefon, och du kan med din telefon stänga av strykjärnets eltillförsel.