Minska klimatutsläpp genom att förvara i förråd

Vi lever i en tid då klimatsmarta val är viktiga och avgörande för vår framtid på jorden. Ett av dem valen är att välja ett mindre boende. Läs vidare och få tips om hur du lever mer klimatsmart i ett mindre boende.

1. Skaffa ett förråd för prylarna du inte får plats med

När du flyttar till ett mindre boende är en naturlig konsekvens att du inte får plats med alla möbler och prylar. Mycket kan säljas vidare på en andrahandsmarknad men många gånger har man ägodelar som man helt enkelt inte vill göra sig av med.

Då är ett alternativ att hyra ett förråd där du kan förvara dina ägodelar tryggt och säkert.

Hos t.ex. Prinsens Lager kan du tryggt och smidigt hyra förråd. Genom att de erbjuder både varm- och kallförråd kan du välja det alternativ som passar dina ägodelar bäst. Här kan du både öppna grinden på egen hand digitalt samt köra ända fram till din förrådscontainer för en så enkel tillgänglighet som möjligt.

2. Sänk inomhustemperaturen

Ytterligare ett klimatsmart val du kan göra är att sänka inomhustemperaturen i ditt nya och mindre boende för att spara energi. Uppvärmningen av ditt hem står för närmare 60 procent av energiförbrukningen. Genom att minska inomhustemperaturen en grad kan du göra en energibesparing på upp emot 5 procent.

Den rekommenderade inomhustemperaturen för samtliga svenska hushåll ligger på 20 grader, du kan välja en lägre temperatur under nattetid. Och när du reser bort kan det räcka med att ha en temperatur på omkring 15 grader.

Andra tips när det kommer till inomhustemperaturen är att:

  • Vädra hellre rejält med vidöppna fönster under en kortare tid istället för att ha ett mindre fönster på glänt under en längre period.
  • Genom att dra ner persienner eller rullgardiner nattetid kan du hålla kvar värmen under en längre tid.
  • Minska uppvärmningsbehovet genom att isolera både dörrar och fönster.

3. Låt LED-lampan lysa upp ditt hem

Belysningen, tillsammans med både kyl och frys, står för merparten av hushållets elkonsumtion. Välj att byta till LED-lampor istället för glödlampan så kommer du både spara pengar och energi.

Med en LED-lampa utgörs energiåtgången endast en bråkdel av den som blir när man använder sig av glödlampor eller ljusrör. Medan en glödlampa med 60 watt har en livslängd på 1 000 timmar med en energiförbrukning på 1 700 kWh lyser en LED-lampa i 50 000-100 000 timmar med en energiförbrukning på endast 330 kWh.

Tänk också på att minska energiförbrukningen ytterligare genom att släcka lamporna i ditt hem så fort du går ut från ett rum samt använd dig av en dimmer.