Att vara klimatsmart betyder att du går några steg längre med miljötänket i din vardag, eller varför inte även på semestern? När det kommer till vardagliga sysslor kan du exempelvis handla ekologiskt eftersom att ekologiska varor minskar utsläpp och värnar mer om naturen. Du kan också tänka på vad för slags kaffe eller andra varor du inhandlar. Att köpa rättvisemärkta varor är också ett sätt att vara klimatsmart.

När det sedan kommer till att resa klimatsmart använder du precis samma tankesätt, exempelvis vid semesterresorna. Det kan vara så att du väljer ett flygbolag som har minskade utsläpp eller att du väljer att äta mer vegetariska rätter på sin semester. Små och enkla förändringar blir till slut stora om de flesta av oss agerar på liknande sätt. I slutändan är det en vinst både för oss och för miljön.

Res klimatsmart till jobbet

Har du tänkt på att du faktiskt kan cykla till ditt arbete istället för att ta bilen? Det är dessutom ofta snabbare i storstäder som är tungt trafikerade. Under vintertid kan du resa med bussar som drivs med hjälp av biogas och om du köper en ny bil kan du välja en elbil eller en modell som använder sig av biobränsle. Dessa små och enkla förändringar i vardagen behöver inte vara särskilt komplicerade, särskilt inte om du bor i exempelvis Stockholm.

Det är trots allt en planet vi bor på och vi har bara denna. Därför gäller det verkligen att ta vara på den. Eftersom det pågår så mycket föroreningar i många olika länder världen över är det dags att vi visar gott exempel genom att ändra våra vardagliga rutiner och även hur vi tar oss till och från arbetet eller skolan. Många bäckar små, som man säger.

Välj klimatsmarta transportmedel på semestern

Även om du skulle befinna dig i ett annat land kan det vara värt att välja en cykel som transportmedel. Särskilt i lite varmare länder kan det vara skönt att känna vinden i ansiktet när du färdas från punkt a till punkt b. Det är även ett bra sätt att hålla igång kroppen genom att syssla med aktiv vila, vilket ger ett flertal fördelar i längden.

I andra länder där de inte är lika klimatsmarta som vi i Sverige kan du välja att föregå med gott exempel genom att cykla eller promenera. Vissa länder använder även kommunala färdmedel precis som vi gör och då kan eldrivna tåg vara ett bra alternativ eftersom de inte släpper ut några avgaser. Elcyklar går också att hyra på många platser och är både roliga och klimatsmarta att använda. Från och med 2017 kan du även få statligt bidrag för att finansiera köp av elcykel eller elmoped. Tanken med bidraget är att få fler människor att använda sig av miljövänlig resealternativ, istället för t.ex. bil.