Det finns mycket du som enskild individ kan göra för att minska din miljöpåverkan. Du kan göra förändringar både i ditt resande, dina kläder, i ditt hushåll och genom det du äter. I ditt vardagsresande, till exempel till jobbet, finns ofta kollektivtrafik som ett miljövänligare alternativ. Om du inte har tillgång till kollektivtrafik kanske det finns bilpooler som ett alternativ, eller möjlighet för dig att ha en miljöbil. Om du bor nära jobbet kanske du kan gå eller cykla, två alternativ som är otroligt miljövänliga. Försök också åka på semester utan att flyga, du kan till exempel tågluffa eller semestra inom Sverige.

Miljösmart ätande

Det finns fler sätt att äta miljövänligt på än genom att välja ekologiskt och kravmärkt mat. Du kan till exempel äta mer anpassat efter säsong så att du slipper köpa varor som importerats från länder långt borta, då de varorna bidrar med mycket utsläpp genom transporten.

En annan miljöbov är köttproduktionen och då även den ekologiska köttproduktionen. Därför förespråkas mer vegetarisk kost då frukt- och grönsaksproduktion kräver mindre energi och ger mindre utsläpp. Det är också viktigt att inte kasta mat. All mat du kastar har påverkat miljön i onödan. Planera dina inköp och var inte rädd för ett passerat utgångsdatum, utan lukta och smaka innan du kastar något!

Miljösmarta kläder

Nuförtiden finns det ekologiska kläder att köpa, det kan vara kläder som är tillverkade av ekologiska material och ibland även kläder som är gjorda av miljövänliga material. Dock behöver ett ekologiskt material inte innebära att klädproduktionen har varit miljövänlig så kolla gärna upp pålitligheten hos miljömärkningen, eftersom olika märkningar har olika krav. Ett annat sätt att klä sig miljövänligt är givetvis genom att köpa sina kläder begagnade och på så vis återanvända kläder istället för att köpa nyproducerade. Istället för att kasta kläder du inte längre använder kan du skänka dem till second hand-butiker och på så vis bidra positivt till miljön.

Miljösmart hushåll

Det finns många olika sätt att göra ditt hushåll miljösmart. Till att börja med kan du se över din elanvändning och gärna byta till el som är märkt som ”Bra Miljöval”. Försök att använda rengöringsmedel som är giftfria och bättre för miljön, alltså de som har miljömärkning. Var också försiktig med vad du spolar ner i avloppet då reningsverket inte kan rena vattnet från alla kemikalier. Sedan gäller det att inte slösa med tvättmedel och man kan gärna skippa sköljmedlet när man tvättar samt vänta med att starta maskinen tills den är full. En annan viktig åtgärd är att spara på vattnet när du duschar och diskar.