Vi är alla medvetna om att något måste göras om vi ska kunna rädda vår planet, men hur? Det behöver inte alls vara svårt, tidskrävande eller dyrt – och alla kan dra sitt strå till stacken. Vi kommer fokusera på vad du kan göra i hemmet och vi börjar med maten. Att välja veganskt eller vegetariskt en gång i veckan är något som alla kan testa på. Det är oftast både billigare och nyttigare på köpet. Väljer du två köttfria dagar i veckan hjälper du miljön dubbelt så mycket. Tycker du det är svårt att hitta idéer till alternativa måltider är internet din bästa vän, där finns allt!

Bojkotta plasten

Du kommer också långt genom att välja bort plast och extra förpackningar. Plast hör inte hemma i naturen och det tar mellan 500 och 1 000 år för plast att förmultna. Använd hellre papperspåsar istället för plast. Du kan även ta med egna tygpåsar till affären och du kan låta bli att dricka ur sugrör på restaurangen eller i baren. Lock fungerar väldigt bra som alternativ till plastfolie, både i kylskåpet och i väskan. Om du trots allt måste använda plast i vardagen är det viktigt att inte glömma bort att återvinna den, precis som med andra material du använder i hemmet.

Dumpa inte – donera

Dina gamla kläder, skor, leksaker och hushållsartiklar som du inte vill ha eller behöver längre hör inte hemma bland soporna. Att donera istället för att dumpa dina saker på soptippen hjälper till på många olika plan.

Främst hjälper det miljön eftersom vi återanvänder grejerna istället för att göra nya hela tiden men även människor som har det lite sämre ställt får en möjlighet att köpa det de behöver billigt eller till och med få det gratis. Vissa uppskattar att varje klädesplagg som du donerar istället för att slänga bort minskar koldioxidutsläppen med 12 kilo. Detta eftersom ett nytt plagg inte behöver tillverkas. De mest klimatsmarta kläderna är de som fortsätts användas under lång tid! 

Smart för miljön och plånboken

Det finns såklart också en hel del saker du kan göra hemma som minskar på hushållskostnaderna. Att duscha snabbare och inte diska och borsta tänderna under rinnande vatten hjälper både miljön och din plånbok. Kom ihåg att släcka lampor i rum som är tomma för att minska på energianvändningen, samt andra elektroniska apparater som datorer, tv och stereo. Ett riktigt bra tips är att cykla och gå kortare sträckor istället för att ta bussen eller bilen. Att resa klimatsmart behöver inte vara jobbigt och både miljön, din kropp samt plånboken gläds åt detta. Kom ihåg att ju fler tips du följer, desto mera hjälper du vår planet där människor ska bo i många år till.

Investera i solceller och få miljövänlig el 

Ytterligare ett smart miljötips som kommer att hjälpa dig i vardagen är att installera solceller på din villa. Solceller växer sig allt mer populära i takt med att priset för solceller har gått ned upp emot 90 procent det senaste decenniet och kan därför ses som en lönsam investering, både för plånboken och miljön. Greenmatch som jobbar med flera solcellsmontörer räknar med att de flesta investeringarna lönar sig på mellan 10 till 20 år. 

För att du ska kunna skaffa solceller är det viktigt att du har ett tak som är anpassat för dina inköpta solceller. Några riktlinjer att följa är att taket behöver ha en vinkel på 35-45 grader i söderläge för optimal upptagning av solenergi, har taket på ditt hus en annan vinkel går det att lösa genom att i stället vinkla solcellen. Taket bör inte heller täckas av skugga eller ligga för nära andra byggnader och höga träd. 

Då marknaden för solceller hela tiden växer sig större och starkare innebär det också fler leverantörer av solceller. Jämför därför olika leverantörer för att hitta den lösning för solceller som passar dig bäst.